Näringslivsklimatet i Ale har aldrig varit bättre. På Svenskt Näringslivs senaste ranking över klimatet i landets kommuner placerade sig Ale på plats 43.

I onsdags firade företagare, kommunala tjänstemän och politiker framgången på Svensk Fastighetsförmedlings kontor.

För att celebrera den bästa placeringen någonsin på Svenskt Näringslivs ranking hade en mingelstund utlysts där lokala företagare och kommunala företrädare var inbjudna. Ett 30-tal personer hade hörsammat inbjudan. Det skålades i cider och stämningen var naturligtvis på topp.

Från plats 241 till 43:e plats

Näringslivschef Pia Areblad tog tillfället i akt att samtala med några av gästerna, som fick ge sin syn på Ales snabba klättring på rankingen. Från plats 241 så sent som 2012 till dagen 43:e plats.

– Bildandet av näringslivsrådet tror jag var avgörande. Vi har fått en helt annan respekt för varandras olika roller, sade Stefan Brandt, vd Ale El och tidigare ordförande i näringslivsrådet.

– Kommunens förmåga att ta sig an surdegar är en helt annan idag. Jag har ett färskt exempel där vårt företag var inblandat. Det tog en vecka innan ärendet låg på bordet och frågan var löst, snabbt och lätt. Det visar på ett engagemang från kommunens sida, förklarade Tobias Håkansson, butikschef på Coop Extra i Älvängen.

Långsiktigt arbete

De båda kommunalråden, Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M), betonade vikten av att jobba långsiktigt vad det gäller arbetet med att stärka och förbättra näringslivsklimatet. Av den anledningen har man också krokat arm i dessa frågor. En total politisk enighet har visat sig vara en framgångsfaktor.

– För några år sedan var vi i Trosa på studiebesök. Nu riktar företrädare i kommunvärlden blickarna mot Ale för att fråga hur vi jobbar. Det är ett kvitto på att vi har lyckats, sade Paula Örn.

Hur ska Ale bli ännu bättre?
– Stort fokus ligger på att för fler nyföretagare, gärna kvinnliga företagare, underströk Mikael Berglund.

– Vårt interna arbete i kommunen, det som vi kan påverka, vill vi också förbättra. Vi ska jobba ännu hårdare för att möta våra kunder, avslutade Paula Örn.
Kontakt


Maria Reinholdsson

Kommunchef

maria.reinholdsson@ale.se

0303-70 30 70

Karin Dickens

Kommunikationssamordnare

karin.dickens@ale.se

0704-32 03 44