Björn Järbur, kommunchef i Ale kommun

Björn Järbur slutar som kommunchef i Ale kommun och blir sjukhusdirektör för NU-sjukvården. – Det är bara att gratulera VGR till en klok rekrytering, säger Paula Örn (S), kommunstyrelsens ordförande.

Björn Järbur slutar som kommunchef i Ale kommun och blir sjukhusdirektör för NU-sjukvården. – Det är bara att gratulera VGR till en klok rekrytering, säger Paula Örn (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Björn har varit starkt drivande i de utvecklingsprocesser vi har genomfört i Ale under de senaste åren och vi har haft ett mycket givande samarbete. Mycket är på plats i framväxten av en modern levande förortskommun med stark tillväxt och nu är det dags för ett nytt team att ta sig an Ales utmaningar, säger Paula Örn, som också lämnar Ale efter valet i höst.

Björn Järbur har utvecklat Ale kommuns lednings- och styrningsprocess tillsammans med cheferna i ledningsgruppen genom att prova nya arbetssätt och arbeta för en mer effektiv organisation. Förvaltningen har stärkts och det gränsöverskridande samarbetet har förbättrats. Organisationen har med hjälp att tydliga prioriteringar och fokus hittat en bättre balans mellan ord och handling.

– Jag är glad över vad vi tillsammans har åstadkommit i Ale under de här fem åren, för såväl Alebor som medarbetare. Ale är en växande kommun som redan har bevisat sin stora potential. Vi har vågat pröva nytt för att nå framgång vilket skapat förutsättningar för bland annat en tillväxt i balans och bättre skolresultat, säger Björn Järbur.

Arbetat med två kommunalråd

Både Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M) har varit kommunstyrelsens ordförande med Björn Järbur som högste tjänsteman. Som kommunalråd har de ett nära samarbete med kommunchefen och de har tagit sig an många utmaningar tillsammans.

– Ale har under denna tid ställt om från en traditionell förortskommun till en växande kommun med helt nya förutsättningar och utmaningar. Vi har haft många intressanta möten under den resan och jag önskar nu Björn lycka till på det nya uppdraget, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

När Björn Järbur nu lämnar Ale återvänder han till sjukvården. Han är utbildad läkare även om den aktiva karriären varit kort.

– Det är inte lätt att lämna Ale. Här finns väldigt många spännande möjligheter att arbeta med. När man får förfrågan om ett nytt uppdrag har man aldrig möjlighet att välja tillfället. Nu får jag möjligheten till sjukhusdirektörsjobbet och det är ett helt annat sorts uppdrag med nya utmaningar. Jag är övertygad om att jag kommer att ta med mig många erfarenheter från Ale in i min nya tjänst, säger Björn Järbur.

Sista arbetsdagen 8 juni

Björn Järbur arbetar sin sista dag i Ale kommun den 8 juni. Processen med att rekrytera en ny kommunchef kommer att presenteras inom kort. 
Kontakt


Maria Reinholdsson

Kommunchef

maria.reinholdsson@ale.se

0303-70 30 70

Karin Dickens

Kommunikationssamordnare

karin.dickens@ale.se

0704-32 03 44