Kommunen satsar miljösmart. Nu vill kommunledningen att fler tjänstemän ska välja cykeln framför bilen. Åtta nya elcyklar har köpts in. – Det bidrar till mindre utsläpp av växthusgaser plus att det är bra ur ett hälsoperspektiv, säger Ale kommuns miljöplanerare, Annika Friberg.

I Energi- och klimatplanen som kommunfullmäktige klubbat igenom finns ett antal miljömål preciserade.

–Vi har även en ny mötes- och resepolicy som syftar till att minska utsläppen av växthusgaser, säger Annika Friberg och fortsätter:

–Det innebär kortfattat att vi ska ta tekniken till hjälp när det fungerar. Ska vi ha ett fysiskt möte ska vi gå, cykla eller åka kollektivt i den mån det går och i sista hand är det tjänstebilarna som gäller.

Nu har Ale kommun investerat i åtta elcyklar som ska underlätta valet av transportmedel.

–Vid kortare resor kan cykeln många gånger vara effektivare än bilen. Ta exempelvis när tjänstemän behöver förflytta sig mellan kommunhusen i Nödinge och Alafors, då kommer elcykeln väl till pass, poängterar energi- och klimatrådgivare Caroline Rundlöf.

I tisdags förmiddag visades elcyklarna upp och kommunens tjänstemän gavs möjlighet till provcykling.

–Det kommer säkert att ta sin lilla tid innan alla har fattat poängen och insett hur smidigt det är med elcykel. Nu gäller det att vi föregår med gott exempel, säger Annika och Caroline.

–Det är perfekt tid för introducering nu när sommaren kommer.

Anders Adielsson på Älvängen Cykel är den som har leverat elcyklarna till Ale kommun. Försäljningskurvan pekar spikrakt uppåt för just denna produktgrupp.

–Elcyklar kommer förmodligen att bli en bristvara inom kort. Det är många privatpersoner som ställer bilen och satsar påen elcykel istället. De har upptäckt fördelarna, säger Anders Adielsson.

Vad gör elcykeln så populär?

–Du kan cykla i motvind eller i uppförsbacke utan att bli trött, svett och såvidare. Känslan är att det blir roligare att cykla, du får lite hjälp påtraven.

Elcyklarna som Ale kommun förfogar över kan användas i fem mil innan batteriet behöver laddas igen. Några tekniska kunskaper behövs inte, det är bara att trampa.

–Elcykeln fungerar precis som en vanlig cykel. Det är inte det minsta svårt, betonar Anders Adielsson.

Kommunens hemtjänstpersonal innehar sedan tidigare ett antal elcyklar med positiv respons som följd.

–De är jättenöjda. Jag tror och hoppas på lika positiva tongångar bland tjänstemännen, avslutar Anders Adielsson.

Bildtext:

Ute och cyklar. Kommunchef Björn Järbur tog sig en provtur. I bakgrunden syns Anders Adielsson, Älvängens Cykel, miljöplanerare Annika Friberg och energi- och klimatrådgivare Caroline Rundlöf.

Foto: Alekuriren
Kontakt


Maria Reinholdsson

Kommunchef

maria.reinholdsson@ale.se

0303-70 30 70

Karin Dickens

Kommunikationssamordnare

karin.dickens@ale.se

0704-32 03 44