Ale kommun kan bli årets digitaliseringskommun för vårt sätt att använda teknik till gagn för invånarna. - Digitalisering är inte ett mål i sig, utan handlar om att ge bättre service, säger Ulrika Johansson, verksamhetschef äldreomsorgen.

Ale kommun kan bli årets digitaliseringskommun för vårt sätt att använda teknik till gagn för invånarna. - Digitalisering är inte ett mål i sig, utan handlar om att ge bättre service, säger Ulrika Johansson, verksamhetschef äldreomsorgen.

Kommunen använder teknik som en del i vårt ständiga förbättringsarbete. Genom att spara pengar där vi i stället kan använda automatiserade tjänster kan vi lägga personalresurserna där det faktiskt behövs.

- När vi utnyttjar teknikens möjligheter till intelligent hantering av bland annat administrativt arbete ökar livskvaliteten för invånarna, säger Mikael Berglund (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bättre processer ger tryggare omsorg

Ett viktigt exempel är digital signering av läkemedel inom hemtjänsten. Att använda ett IT-system i stället för att göra arbetet med papper och penna gör att vi upptäcker eventuella avvikelser snabbt och säkerheten ökar för den som får vård och omsorg. Dessutom försvinner en del administrationsarbete, som att hålla koll på om medicinen håller på att ta slut hos vårdtagaren eller att tillståndet för den som delar ut medicinen snart går ut.

- Vi behöver digitaliseringen, både för att kunna utveckla vår välfärd och för att vi ska kunna möta den framtida utmaningen med ökande grupper som behöver hjälp, säger Monica Samuelsson (S), kommunstyrelsens vice ordförande.

Inga stora nyckelknippor längre

I början på sommaren drar vi igång både e-lås och trygghetskameror i delar av kommunen. E-låsen införs för att hemtjänstpersonalen ska slippa hantera en massa nycklar. I stället låser de upp hos personerna de ska besöka med en app i telefonerna. Nu kan de åka fortare på larmen när de inte är beroende av att ha med fysiska nycklar.

- Trygghetskamerorna testar vi i ett par av våra boenden. I stället för att behöva gå in i bostaden och då riskera att väcka den som bor där kan vi bestämma med den enskilde att mellan vissa klockslag tittar vi efter i kameran att allt är bra. Om vi ser något avvikande går vi in till personen, annars får de en oavbruten sömnperiod, säger Ulrika Johansson.

Glada för nomineringen

Bland kommunens andra digitala satsningar finns eArkiv, digital bygglovsprocess, GIS, GPS-system för mätning, digital övervakning av soptunnor, dokumentation, omfattande övergång till molnbaserade tjänster, utveckling av beslutsstöd för att underlätta beslutsfattande, utveckling av ärendeprocessen, digitala enheter och arbetssätt för samtliga politiker och datorer till alla skolelever.

- Vi är jätteglada för nomineringen och ser det som ett kvitto för vårt framgångsrika digitaliseringsarbete som gör Ale lätt att leva, säger Christina Larsson, IT-chef, som precis har blivit utnämnd till årets IT-person.

Nominerade i hård konkurrens

De andra nominerade kommunerna är Hylte kommun, Karlskrona kommun, Karlstads kommun, Lidingö stad, Skövde kommun, Södertälje kommun, Umeå kommun, Västerås stad och Örnsköldsviks kommun.

Till Sveriges DigitaliseringsKommun utses den kommun som har lyckats bäst med att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheterna, demokratin och kommunen som helhet. Utmärkelsen delas ut under Kvalitetsmässan invigningsgala på GöteborgsOperan den 12 november. Det blir tionde gången priset delas ut. Tidigare vinnare är Kalix 2001, Nacka 2003, Malmö 2005, Umeå 2007, Falkenberg 2009, Upplands Väsby 2011, Karlstad 2013, Helsingborg 2015 och Stockholm 2017.

Bakom nomineringarna står Sveriges Kommuner och Landsting, DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, Infrastrukturdepartementet, Vinnova, IT&Telekomföretagen, PwC, Telia och Kvalitetsmässan.
Kontakt


Maria Reinholdsson

Kommunchef

maria.reinholdsson@ale.se

0303-70 30 70

Karin Dickens

Kommunikationssamordnare

karin.dickens@ale.se

0704-32 03 44