Pilgrimsleden vid Skepplanda kyrka. Foto Pelle Dalberg

Nu inviger vi etappen Kungsgården av Pilgrimsleden Göta älv. Välkommen att träffa Johan Engström (Turistrådet Västsverige), Marie Fors (Västarvet) och Ola Eriksson (Svenska kyrkan). De berättar om pilgrimsledernas utveckling och varför lederna är så aktuella i dag. Självklart är Mikael Berglund (kommunstyrelseordförande) och Sonny Landerberg (ordförande kultur- och fritidsnämnden) med på plats.

Vi inviger viktiga steg på vägen mot en kvalitetssäkrad pilgrimsled. Ambitionen är hög och på Alfhems Kungsgård är symbolvärdet starkt. Pilgrimsleden Göta älv är en av kandidaterna till att binda ihop Sverige och Norge med led mellan Göteborg och Trondheim! Etapp för etapp säkras leden inför säsong 2020. Nu är etapp Skepplanda-Lödöse nymärkt – en viktig symbol för vad pilgrimsleden Göta älv står för, med all sin rika historia och varierande natur. Här finns historia från stenålder, vikingatid och medeltid. Och dagens vandrare är i gott sällskap! Håkon Magnusson, Gustav Vasa, Per Brahe och Sahlgren är några av våra historiska karaktärer med anknytning till Alfhems Kungsgård. Kungsgården var en viktig knutpunkt för dåtida färdvägar, och än idag just för sin pilgrimsled. Förbi kungsgården gick förr den gamla huvudvägen längs älvdalens östra sida till Lödöse. Hamnstaden Lödöse var en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden. Och Lödöse stoltserar som en av Sveriges främsta fyndorter av pilgrimsmärken! Att färdas förbi den gamla kungsgården är en gammal tradition. En tradition vi tar med oss in i framtiden. Värt att fira.

Program

Samling vid Ale GKs parkering kl. 08:50 tisdag 1 oktober 2019 Invigningsarrangemanget startar 09:00 och avslutas strax efter 09:30, med mingel

09:00-09:05 Promenad från parkering till Kungsgården

Turistrådet, Västarvet och Svenska kyrkan ger en kort bakgrund till pilgrimsledernas utveckling och varför det är så aktuellt idag

09:05-09:10 Johan Engström, Turistrådet Västsverige Marie Fors, Västarvet

09:10-09:15 Ola Eriksson, Svenska kyrkan

Återinvigning av färdväg Kungsgården, pilgrimsleden Göta älv!

09:15-09:25 Mikael Berglund, ordförande i kommunstyrelsen Ale kommun Sonny Landerberg, ordförande i kultur- och fritidsnämnden Ale kommun

09:25- Klippa band Mingel och intervjuer Vi serverar alkoholfritt bubbel, samt för den som önskar kaffe och fralla

Plats

www.alegk.se

hitta Alfhems Kungsgård 195 på Ale GK 446 91 Alvhem - Vi möts upp vid Ale GKs parkering 

Intervjuer

Notera gärna att då Ale kommuns förtroendevalda på plats har kommunstyrelsemöte i anslutning till invigningen. Därför avviker de tidigare från minglet och därför föreslår vi att ni om ni vill göra intervjuer börjar med att prata med de förtroendevalda direkt efter invigningen. Representanterna från Turistrådet Västsverige, Västarvet, Svenska kyrkan och projektledning pilgrimsleden Göta älv stannar kvar längre.

Kontakt

Projektledare Johan Norling vid frågor och mer information: 0768-52 88 28 eller johan.norling@ale.se


Mer om Pilgrimsleden Göta älv

Pilgrimsleden Göta älv – även kallad Lödöseleden – inviger nymärkt sträcka på Alfhems Kungsgård. En gång i tiden en av de mäktigaste och mest framträdande gårdarna i älvdalen och södra Bohuslän.

Pilgrimsleden Göta älv är nu en av kandidaterna till att bli länk mellan Göteborg och Trondheim. Vi talar om Europakulturväg, en så kallad Culture route: www.coe.int/en/web/cultural-routes
Några andra Europakulturvägar är Santiago de Compostela, European Mozart Ways och Via Charlemagne.

Tänk dig en sammanhängande vandringsled där du tar dig till fots mellan Göteborg och Trondheim. Dessutom längs med Göta älv med all sin rika historia och varierande natur. Ambitionen är hög. Vi säkrar etapp för etapp som ett led i att tillgängliggöra och lyfta både kulturarv och natur för såväl invånare som besökare. I samma anda som förr i tiden – som en mäktig och framträdande plats. Inte bara i älvdalen och södra Bohuslän, utan i Europa och världen.Självklart enligt principen om en hållbar destination.

Med Lödöse som historisk knutpunkt adderar pilgrimsleden till regionens ledportfölj, vilket betyder att Lödöseleden passar mycket väl in bland regionens alla vandringsleder. Och vi vet att Lödöse har varit en viktig utfärdsort för pilgrimer under medeltiden. Från Lödöse tog man sig vidare med båt till kontinenten och de stora vallfartsorterna.

  • Lödöse är en av Sveriges främsta fyndorter av pilgrimsmärken.Elva pilgrimsmärken från de stora pilgrimsmålen har hittats här. De är från Santiago de Compostela, Riga, Köln, Canterbury, Einsiedeln, Noblat, Vadstena och Skara. Lödöseleden står sig starkt som pilgrimsled betraktat.
  • Till invigning av etappen Skepplanda-Lödöse på Alfhems Kungsgård medverkar Turistrådet Västsverige, Västarvet (regional ledsamordnare för pilgrimsleder), Svenska kyrkan och Ale kommun. Inbjudan till invigningen finns med i bilaga och sker tisdagen den 1 oktober kl. 09:00.

Göta älvs historia har sin naturliga plats i regionens ledportfölj. Regionalt finns fantastiska vildmarksleder samtleder med stadsnära depåstopp och närhet till tågstationer. I detta sammanhang står pilgrimsleden Göta älv som det självklara valet för alla de som vill kombinera sin naturupplevelse med historia. På samma gång erbjuder stora delar av leden redan idag bra kollektivtrafik och service.

Pilgrimsleden Göta älv sträcker sig från Masthuggskyrkan i Göteborg via Nylöse kyrka och Lärjeån, vidare genom Vättlefjäll till Ale kommuns skogar och landsbygdsidyll och till Lödöse. Genom Lilla Edet tar man sig över älven och upp till charmiga Hjärtum, till Trollhättan och Vänersborg där leden kopplar an till pilgrimslederna i Dalsland.

Arbetet bedrivs genom projektet pilgrimsleden Göta älv som är ett Leaderprojekt (landsbygdsutveckling) med Ale kommun som projektägare och med stöd av involverade stadsdelar som Gamlestaden och Angered, Lilla Edets kommun samt Trollhättan stad och Vänersborgs kommun. Med i styrgrupp finns Svenska kyrkan, pilgrimscentrum Göteborg, Västarvet och Turistrådet Västsverige.


1 december i år lanseras Lödöseledens nya webb. En webb med ambitionen att gå i fronten som en av Sveriges främsta webbplatser för vandrare, pilgrimer, invånare, besökare och nyfikna. Att tillgängliggöra natur och kulturarv genom en pilgrimsled handlar också om att tillgängliggöra information på bästa tänkbara sätt. Till december är vi där, och etapp för etapp nymärks leden i detta nu. Inför säsong 2020 står vi redo.

Projekt Pilgrimsleden Göta älv finansieras av den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Kontakt


Maria Reinholdsson

Kommunchef

maria.reinholdsson@ale.se

0303-70 30 70

Karin Dickens

Kommunikationssamordnare

karin.dickens@ale.se

0704-32 03 44